Owsianki zyskują na popularności jako zdrowe i wartościowe danie na śniadanie lub kolację. Ilu amatorów owsianek, tyle sposobów na jej przyrządzenie -
Owsianki zyskują na popularności jako zdrowe i wartościowe danie na śniadanie lub kolację. Ilu amatorów owsianek, tyle sposobów na jej przyrządzenie – podstawą są płatki owsiane, a co stanie się z nimi dalej to już zależy od indywidualnych preferencji. Oprócz klasycznej owsianki na mleku z solą czy płatków owsianych z jogurtem i owocami z potrawą tą warto poeksperymentować. Jakie oryginalne owsianki łatwo stworzyć?
Nietypowe dodatki
Owoce i bakalie to nie wszystko. Szukając sposobu na owsiankę pożywną i pobudzającą, warto sięgnąć po kawę. Kilka łyżek naparu wystarczy wlać do rondelka z płatkami i mlekiem. Taka owsianka dobrze komponuje się z niektórymi owocami, np. bananami. Innym pomysłem jest masło orzechowe, którego łyżkę można rozpuścić w owsiance podczas jej gotowania. Do dosłodzenia warto wykorzystać syrop klonowy, a do ubogacenia smaku – pokrojone w kostkę brzoskwinie. Ciekawą opcją są owsianki czekoladowe. Czy z łyżką kakao i miodem, czy z prawdziwą czekoladą – taka owsianka to nie tylko danie pożywne, ale i pyszne.
Oryginalna forma
Płatki gotowane z mlekiem czy zmieszane z jogurtem to klasyka, ale istnieją też inne, ciekawe formy. Coraz modniejsze robią się owsianki zapiekane. Najczęściej skład opiera się na płatkach, jajkach, proszku do pieczenia i określonych dodatkach rozkładanych w naczyniu żaroodpornym. To dobra opcja dla osób, które mają ochotę na oryginalne danie z posmakiem ciasteczek. Praktyczną opcją jest owsianka w płynie. To nic innego, jak koktajl na dowolnym nabiale, od mleka po twaróg, z owocami i kilkoma łyżkami płatków. Taka owsianka nie traci na swoich wartościach, a pyszna będzie zarówno na ciepło, jak i na zimno.
KOMENTARZE